Sök
Stäng denna sökruta.

Eterneller

Eterneller kallas ofta för evighetsblommor eftersom man kan njuta av deras skönhet vintern igenom. Det finns många olika sorter.

De flesta eterneller kan sås på friland under maj-juni och blommar sedan vackert mot slutet av sommaren. Utmärkande för eternellerna är deras pappersliknande yttre. Blomman är även under växttiden torr och prasslande medan blad och stjälkar är gröna och saftiga. Eterneller är tåliga blomster och många sorter kan skördas långt in på hösten. I gengäld är de frostkänsliga på våren när de första späda plantorna sticker upp. I kyligare zoner kan det vara en fördel att fröså i kallbänk för senare utplantering. Eterneller trivs med en ljus och solig växtplats och i vanlig trädgårdsjord. Det går också bra att odla de kortvuxna sorterna i balkonglåda.

Skördetid
De flesta eterneller blir vackrast om de skördas knappt utslagna. Jätte-eterneller behöver bladas av för att blommorna ska komma till sin rätt.
När du ska torka eterneller är det bra att göra små buketter, då klarar blommorna torkningen bättre. Blada av dem och försök få stjälkarna så raka som möjligt.

Arrangera torkade eterneller
Eternellerna är ganska ömtåliga när de är torkade. För att arrangera dem på bästa sätt är det bra att ha en bit oasis i botten av vasen eller krukan. Det är också vackert att ha stenar, snäckor eller bönor i en glasvas som håller de torkade blommorna på plats.

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings