Så Dahlia från frö
Det är verkligen lätt att så dahlior, det kan man inte tro. Under februari och mars är det bra tid att så dem. Fyll förkultiveringskrukor med såjord, placera ett frö i krukan och täck med lite jord. Täck krukan med lite plastfolie eller liknande så jorden hålls fuktig under tiden fröet gror. När plantan är stabil nog att omskola, välj en något större kruka än du kanske hade gjort för andra växter som du skolar om t ex 11 cm. När plantan kommer igång så växer den så den knakar.
När det blir varmare ute så kan du avhärda den genom att ta ut den på dagtid och bära in den nattetid. Den får absolut inte utsättas för frost. När det inte längre finns risk för frost kan du plantera din planta i slutkruka eller rabatt. Under sommaren kommer plantan att bilda en knöl som kan sparas till kommande säsonger.
Väck dina dahlior från sparade eller köpta knölar
Den är speciell, dahlian. Det är en otroligt vacker blomma i trädgården och en jättefin snittblomma. För extra lång blomning bör du förkultivera knölarna inomhus på våren. De tål inte alls frost så detta moment är viktigt om du vill förlänga blomningen.
I april (ge och ta lite på tiden beroende på växtzon) är det är dags att väcka dahliaknölarna. När de sakta vaknar kommer små knoppar att dyka upp här och var i skarven mellan knöl och stjälk.
Om du sparat knölar sedan tidigare behöver du se över de lite. Klipp bort vissna och mjuka delar. Använd ett rent och vasst verktyg (sax eller sekatör) så snitten blir fina och rena. Känn på knölarna, är de fasta och fina? De som är mjuka och svampiga är bara att slänga.
Nu ska de få sin förkultiveringsplats och det kan de antingen få i egna krukor eller som allra enklast egna påsar. För att spara på plats kan man ta en balja eller balkonglåda och rada upp fryspåsar med lite planteringsjord i botten. Lägg sedan knölen uppepå jorden och lägg lite jord runt rötterna på knölen. Den ska inte vara täckt med jord.
När knölarna tas fram från sin vinterförvaring eller ur sin köpepåse så finns inga sugrötter. Alltså ska inte knölen du lagt i påsen med jord vattnas. Det finns lite fukt i jorden och du ska istället för att vattna spraya ett lätt sprut med sprayflaska i påsen så det finns en lätt fukt där. Håll koll någon gång per vecka att fukten finns där. Knölarna ska i detta läge stå mörkt, de har inget behov av ljus ännu.
Fördelen med denna metod att använda plastpåsar är att det enkelt går att lyfta påsen och se om det bildats små vita rötter. När man ser detta så är det dags att börja vattna, skvätta lite vatten på.
Snart kommer du att se små vackra skott komma upp från knölen. Nu kan du sköta om din dahliaknöl som en vanlig växt. Börja avhärda plantan genom att ställa ut den dagtid och ta in den nattetid. Du kan fortfarande ha växten i påsen med jord och rulla ner påskanten, eller så planterar du den i slutkrukan om du orkar bära in och ut den. Fortsätt tills du anser att det känns som att plantan kommer att klara av nattens temperatur. Det får inte finnas risk för frost. Ska du ha plantan i en rabatt så kan du nu plantera den där.
Dahlior kan lätt bli angripna av löss och därför är avhärdning en bra metod. Att tänka på är att vara lite försiktig med den intensiva vårsolen som kan bränna plantans späda skott. Sätt för något skuggande under den mest intensiva tiden på dagen.
Läs gärna redan nu, hur du sparar dina knölar!
Spara och vinterförvara dina Dahliaknölar
Detta moment börjar redan under sommaren eller när du väcker din köpta dahlia. Förpackningen med köpta knölar har en bild av din blomma och vad den heter. Vid planteringen så kan du sätta fast en etikett på plastpåsen eller sätta i en odlingspinne med beskrivning. När din dahlia blommar så är det bra att knyta fast en plastetikett runt stammen med namn och färg på din dahlia. Detta är din enda försäkring inför nästa år för att veta vad du sparat.
När första frosten kommit och plantan vissnat, klipp ner stjälkarna långt ned. Du kan behöva en sekatör till detta. Se till att den är ren och vass så snittet blir fint.
Tag sedan en grep en bit ifrån knölen och börja vända upp den, undvik spade då den kan skada knölen med sitt blad. Lägg knölarna i en korg eller låda medan du gräver upp dem.
Dags för rengöring! Klipp eller skär bort alla de trådiga rötterna. Dessa kan annars dra ur fukten ur knölarna och torka ut dem. Skaka av och försök få knölarna så rena som möjligt. Kläm och känn på knölarna. Om de känns mjuka och svampiga så är det ingen idé att spara den.
Förvaringen sker svalt och mörkt, optimal temperatur är 4-6 grader. Det går bra ner till nollan men har du ojämn temperatur är det bra att täcka eller bädda in knölarna i halm.
Många säger att man ska ”glömma” knölarna, men det kan faktiskt vara bra att titta till dem. Kontrollera att det inte möglar eller ruttnar. Plocka bort om du ser något sådant. Ser knölarna ut att torka ut så kan man spraya med lite vatten för att de ska klara sig.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products taxonomies=”1699″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]