Odla, Tips

Gör din egen hydroponisk odling!

hydroponisk odling

Hydroponisk odling innebär att du odlar i vatten och tillsätter en komplett näringslösning särskilt framtagen för ändamålet. Man kan odla i liten skala i sitt fönster eller bygga mer avancerade lösningar i till exempel sitt växthus. Hydroponisk odling är populärt då du året runt kan skörda din favoritsallad eller ört. Odlar du hydroponiskt under den mörkare tiden på året så behövs extraljus, men annars går det bra att odla med solen som hjälp.

Detta behövs:

  • En förpackning att odla i. Ta något som ej är genomskinligt (detta för att undvika algbildning). Bra förpackningar är mjölktetra, youghurthink, glasslåda eller liknande.
  • Nätkorg
  • Odlingsplugg
  • Frö
  • Vatten
  • Näring
  • En pet-flaska eller karaff med mått (liter eller deciliter)

Så här gör du din hydroponiska odling

Lägg nätkorgen upp och ner på mjölktetrans långsida eller youghurthinkens lock. Rita av och klipp ut ett hål. När du använder en mjölktetra med skruvkork se till att korken är uppåt när tetran ligger ner. Sedan kan du fylla på vatten i korken.
Blanda en kanna med näringslösning, Gärna en petflaska så kan du spara det som är blandat och som inte går åt till att fylla på med vartefter du behöver.
Sätt i nätkorgen tom och fyll i näringslösningen i förpackningen. Det ska nå upp till ungefär en cm av nätkorgen.

Tag sedan upp nätkorgen. Sätt i din odlingsplugg och placera ett eller några frön i mitten av pluggen (sår du tomat eller chili räcker det med ett eller två frön – gror båda dra upp det som är sämst). Basilika är ljusgroende så peta inte ner den någonting i mediumet utan låt fröet ligga synligt. Sätt ner odlingspluggen och börja vänta.

Om pluggen efterhand känns torr och det inte gror, kontrollera vattennivån och ställ ett upp och nedvänt glas över pluggen som ett minidrivhus. Så fort det gror i pluggen tar du bort glaset.
Varje gång du fyller på vatten så är det blandad näringslösningen som fylls på. Efter ett par månader kan man behöva tömma ur och börja om även om plantan är fin fortfarande då det kan bildas alger mm.
Låt din hydroponiska odling stå i ett ljust fönster. Det går bra utan extrabelysning nu under sensommaren och tidig höst.

Lite tips för hydroponisk odling om du vågar testa.

• Ta en köpt basilika och skölj rent all jord noga. Stoppa ner den i en pluggkorg, behövs stöd kan du ta några lekakulor. Låt den stå i näringslösningen så kommer du ha ett basilikaträd över tid och slippa väntetiden, eller om du vill ha det som fin dekoration snabbt.
• Ta en fin glaskaraff och gör om till hydroponisk odling. Karaffen behöver mörkläggas. Efter det kan du limma på ett vackert tyg eller klippa av en fin men trasig raggsocka och dra över. Då kan du få in din fina hydroponiska planta i indredningen.
• Driv upp chili eller paprika hydroponiskt och flytta sedan över till jord när den blivit kraftig.
• Bra fröer att ha i hydroponisk odling som du också kan slutskörda är örter såsom basilika, dill, persilja. Sallad, olika bladsorter. Tomat Vilma, Tiny Tim eller andra fönstertomatet. Minigurka, Chili samt jordgubbsplantor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *