Gör din egen långtidsvattnande kruka

Det kan vara dyrt att köpa själbevattnande krukor eller så har man inte möjligheten att ta sig till en butik som säljer sådana för tillfället. Det är relativt enkelt att tillverka egen bara man vet vad det är man behöver och vilken princip som man ska tillämpa. Om du tänker köpa in material för att tillverka egna bevattningskrukor så räcker det oftast till flera och kostnaden per styck hålls ner.

Du behöver detta:
Planteringskärl
Plaströr, t ex elkabelrör
Glasfibermatta/myggnätstyg/spetsgardin eller liknande genomsläppande material
Lecakulor
Blompinnar av trä/bambu eller liknande
Blomjord
Flöte, vinkork, annan kork

Steg 1
Tag planteringskärlet och sätt sedan in plaströret. Röret ska sluta precis under kärlets övre kant. Är det ett väldigt stort kärl kan man sätta i två rör för att underlätta luftcirkulationen.

image 1
Gör din egen långtidsvattnande kruka 2

Steg 2
Tillverka en flottör. Tag en träpinne och sätt på det flytande material du har, flöte eller kork. Pinnen med flottör ska vara ca 5 cm kortare än röret.

 

Steg 3
Häll ungefär 5 cm med lecakulor, hellre något mer än mindre om du ska använda ögonmått. Ju mer lecakulor desto större vattenmagasin. Om du tillverkar fler självbevattningskrukor så försök hålla samma nivå på lecakulorna så behöver de fyllas på ungefär samtidigt. Det gäller förstås inte om kärlen har olika dimensioner.
Uppepå lecakulorna lägger du sedan ditt myggnät/glasfibermatta/spetsgardin så att det går upp lite på väggarna. Denna matta ska särskilja jorden från att blandas med lecakulorna.

Steg 4
Nu kan du fylla ditt kärl med en bra jord. Lägg först ett lager med jord, sätt sedan ner din planta som är väl genomvattnad och fortsätt fyll på med jord. Röret ska vara ovanför jorden och lätt att nå för påfyllning av vatten. Vattna därefter igenom jorden ordentligt. Först efter två veckor har rötterna sökt sig ner till magasinet och drar full nytta av det.

Så används flottören
När man fyller vatten i röret stiger flottören. Fyll aldrig på mera vatten än att pinnen stiger ovanför plaströrets kant, lika mycket eller helst något mindre än lecalagrets tjocklek.

Så här fungerar bevattningssystemet
I botten ligger ett lager lecakulor. Kring dem ska det vara vatten. Ovanpå detta ligger en glasfibermatta/myggnät/spetsgardin som hindrar jorden att blanda sig med lecakulor eller vattnet. Överst är växten planterad i jord. Vatten fylls på genom ett rör som når ned till botten. Vattnet får aldrig nå upp till jorden så att den står sur för då kvävs rötterna.

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings