Odla Basilika

Basilika härstammar från Indien. I Indien är den flerårig men i vårt kalla klimat odlar vi den som ettårig växt.
Redan för 4000 år sedan spreds basilikan från Asien till Egypten och sen vidare till Grekland och romarriket.
Det var först på 1500-talet som den kom till Nordeuropa.
Namnet Basilika kommer från det grekiska ordet basilicus som betyder kunglig eller mäktig och visst är basilika kungen av kryddor?

Basilikan blir ca 25cm hög och kräver ca 20-25cm till nästa planta för att utvecklas fullt. Den växer på ett buskartat sätt och har stora saftiga blad.

Förkultivera basilika

Basilika behöver lång utvecklingstid och bör därför förkultiveras inomhus eller i växthus.
Om du ska plantera ut basilika så är april en bra månad för att påbörja förkultiveringen.
Placera några frön i små plastkrukor med såjord och täck med lite jord och platta till.
Placera krukorna ljust och se till att de inte torkar ut. När plantorna växt till sig och fått några bladpar kan du plantera om dem i större krukor. Gödla försiktigt med flytande näring och se till att dina basilikaplantor har det varmt och ljust och håll jorden fuktig.
Den är en av de mest frostkänsliga växterna så plantera inte ut den för tidigt.

Skörda basilika

Låt basilikan växa till sig innan du skördar. Knipsa av ett eller flera bladpar i toppen av plantan, då förgrenar den sig och bli buskigare.
Får du blomknoppar så ta bort dem annars tappar den kraft och smak.

Basilika i hydroponisk odling

Basilka går utmärkt att odla hydroponiskt. Alltså utan jord direkt i vatten med näringslösning. Det är ett perfekt sätt att alltid ha tillgång till färsk basilika året runt. För att komma igång kan du köpa en harvy som är lätt att starta upp och som kan placeras i ditt kökfönster.

Användning av Basilika

Basilika passar särskilt bra till tomaträtter och kan användas till sallader, soppor och grytor. Se till att tillsätt den i slutet av matlagningen för att den inte ska bli besk. Basilika är också en av ingredienserna i pesto. Testa att göra din egen pesto.
Basilika går bra att torka och kan vara en ingrediens i en egen kryddblandning.
Det finns flera arter av basilika t ex purpurfärgade och småbladiga. Du hittar alla de sorter vi säljer här.
Det sägs att basilikans doft håller flugor borta.

Recept Pesto

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 75 gram riven parmesan
  • 1,5 dl pinjenötter
  • 1 knippe basilikablad
  • 1,5 dl olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar

Du börjar med att skala vitlöksklyftor och riv parmesan.
Mixa ihop vitlök, pinjenötter, parmesan och basilikablad till en fin röra tillsammans med olivolja.
Om peston bli för tjock så kan du tillsätta lite vatten till du får en bra konsitens.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Förvara peston i burk med lock i kylen eller frys den för längre hållbarhet.

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings