Det finns många olika sorters chili eller chilipeppar. Det finns chilisorter med olika färg, sötma, fruktighet och styrka för alla smaker.
Chilifrukten innehåller capsaicin vilket är ämnet som bidrar till hettan. Styrkan i chili mäts i enheten scovillegrader som du kan läsa mer om här.
Vanlig paprika hittar du i skalan mellan 0 och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och världens starkaste chili Carolina Reaper har en styrka på ca 2 200 000 scoville.
Förodla chili (du gör på samma sätt när du odlar paprika)
Börja med förodlingen av din chili redan tidigt på året under januari eller februari. Chilin behöver gott om tid för att hinna ge frukt innan hösten. Mot slutet av sommaren går det fort och på vissa platser i vårt avlånga land kommer frosten snabbt – innan chilin hunnit mogna.
Det här behöver du:
Planteringsjord (kanske från förra året eller så, grodden behöver ingen näring i början)
Jordskopa eller liten spade
Såjord eller annan finfördelad jord
Krukor, odlingstråg, pluggboxar, plastmuggar eller annat du har att odla i. Bra dränering är viktigt så de inte står för blött. Gör små hål i botten om det saknas på det du tänkt dig.
Märkpenna/märkstickor. För fixaren kan ett glasslock klippas till med remsor att märka upp med märkpenna vad du odlat
Sprayflaska med vatten
Vermikulit om du har
Tandpetare
Plastfolie
Fyll dina odlingskärl med planteringsjord eller den jord du nu har, sista biten upp fyller du med en lite mer finfördelad såjord eller liknande.
Vattna rikligt med sprayflaskan innan du lägger i frö, då riskerar det inte att sjunka.
Lägg i ett frö per odlingskärl, har du ett större kärl kan du lägga ett par frön, gärna i varsitt hörn, bättre mot kanten än att båda är i mitten.
Chilifrön (och paprika) är ljusgroende så du får inte täcka över de för mycket. Har du tillgång till vermikulit så kan du ha det överst.
Lägg på ett lock om du använder odlingstråg där såna finns. Annars sticker du ner ett par tandpetare och lägger plastfolie över. Tandpetarna är till för att det ska bli luft mellan jordens yta och plastfolien. Detta håller jorden fuktig lite längre och förhindrar avdunstning i början när fröet ska ta sig.
Märk din sådd med datum och sort. Det är väldigt viktigt att du märker noga för många chilis kan se ganska lika ut länge och odlar du olika sorter så kan det vara bra att veta hur starka de är. Använder du plaststickor och märker med märkpenna så kan stickan följa med till nya krukan och även till slutkrukan/bädden.
Ställ sådden varmt, en del ställer sådden på ett golv med golvvärme eller uppepå kyl/frys där det blir lite varmare. Chili är seg att gro och det är lätt att ge upp. Det man kan hjälpa till med för att speeda upp är att ha lite varmare under. Men om det inte gror så ha tålamod ett tag – tillslut händer det! För värmen finns speciella värmemattor som man kan köpa och som du hittar här. Dessa kan du sedan använda till andra frön som du sår senare. Du kommer inte att ångra köp av en värmematta.
När chilin grott och det utvecklas blad kan du ta bort plasten och istället vattna kontinuerligt. Var inte för snabb att plantera om den, chili gillar att ha det lite trångt i början – men inte i slutkrukan.
När du planterar om den (minst 4 blad) så behöver chilin en välgödslad jord eller att du tillsätter näring. Under växtperioden (från att den grott) så behöver chili mycket ljus för att bli stabila plantor. Om du bara använder dagsljus så kommer plantan att bli lång och ranglig. Köp till en växtbelysning, det finns här. Att chilin är ljusgroende betyder alltså inte att du behöver extra ljus för att få fröet att gro utan att det inte ska täckas över.
När det börjar närma sig sommar bör du vänja chilin vid att komma ut. Detta gör du enklast genom att ställa ut krukan några timmar på dagen där det inte är direkt solljus och ta in den på kvällen under några dagar. Öka tiden ute successivt. Det behöver vara mer än 10 grader på natten för att du ska kunna ha den ute dygnet runt. Har du växthus så älskar chili att stå där som slutplacering. Vänjning behöver den ändå få. Om du bara ställer ut chilin utan att vänja den så blir den solblekt och torkar eventuellt ut helt och kanske dör.
Det tar tid innan frukterna kommer. När chilin blommar är det bra med pollinatörer som t ex humlor. Om du har plantan i växthus eller inglasad altan/uterum så kan du behöva hjälpa till själv om du inte har öppet dit ibland. Bra tips för att locka humlor är att ha en lavendel i kruka precis innanför dörren/fönstret.
Du hjälper enklast till med pollineringen genom att skaka på plantan eller använda en pensel och gå från blomma till blomma och dutta.
När chilin sedan bildas så kommer den vara grön länge för att med tiden gå över till sin färg som den är tänkt att få. Detta tar tid och det är därför du behöver börja så din chili tidigt. Då är det också bra med märkningen så du vet vad du väntar på.
Lycka till med din chili eller paprika. Du kanske odlar båda sorterna?