Odla

Odla mangold

mangold

Mangold – Vacker och god

Mangold är lätt att odla och väldigt vacker med sin olika färger och tjocka och rufsiga blad.
Den passar att odla både i trädgården och i krukor. Som tvåårig växt ger mangold läckra blad under lång tid och även in på hösten. Skydda plantan under den kallaste tiden och de kommer även nästkommande vår. Mangold är full av vitaminer så förutom att vara fin och god så är den också nyttig.

Odlingsplats för Mangold

Mangold trivs bäst i ett soligt läge, men klarar även att växa i halvskugga.
Fyra till sex timmars direkt solljus är idealiskt.
Den behöver en djup, lös jord och näringsrik jord. PH värdet bör ligga på 7,0. Kvävegödsla under säsongen så kommer din mangold att trivas bra.
Byt odlingsplats var fjärde år. Detta gäller även om du har odlat en närbesläktad grönsak så som spenat, rödbetor eller kålrot på samma plats som din mangold.

Sådd av Mangold

Så Mangold direkt på friland när jorden blivit lite varm, ungefär i april.
Du kan också förodla mangold för att få en snabbare tillväxt när du väl planterar ut din mangold. Plantornas avstånd bör vara 10-20 cm och radernas avstånd mellan 30 och 40 cm. Fröna planterar du på 1-2 cm djup. Gallra bort unga plantor som står för när varandra så att de starkaste får står kvar.
Mangold som växer för tätt utvecklar inte stjälkarna till att bli starka och de riskerar att gå sönder. Du kan också plantera frön på sensommaren cirka sex veckor före den första höstfrosten för en höstskörd.

Skötsel av Mangold

Mangold är inte svårt att odla. Se till att hålla jorden jämt fuktig men inte blöt. Gödsling är inte nödvändigt men kvävegödsling gör att din mangold trivs extra bra. Den är härdig och tål frost under en kortare period. För att övervintra den så täck den med lite kompost eller fiberduk så gror den igen när våren kommer.

Mangold skadedjur och sjukdomar

Goda grannar är ärtor, buskbönor och haricots verts, men man bör inte odla tomater, gurkor och spenat i direkt närhet av mangold.
Mangold är ganska resistent mot sjukdomar och skadedjur.
Den kan få bladfläcksjuka, som kan kännas igen på bruna fläckar med röda kanter. Detta kan undvikas om man odlar mangold i blandodling med grönkål. Blad med bruna fläckar tar du bort och slänger i husavfallet. Om plantorna står för tätt kan mögel spridas och bilda en vit beläggning på undersidan av bladen. Ta bort de angripna löven.

Betbladlusen kan också ställe till problem med missformade blad och en lägre skörd. Behandla dem genom att spola bort dem med slangen eller behandla med såpvatten.

Skörda Mangold

De flesta sorter av mangold är klara för att skördas efter ca 2 månader. Du kan börja skörda när plantan är ungefär 10cm. Skörda 2-3 blad från undersidan av plantan så kommer den att växa till sig igen och du kan skörda din mangold under många veckor.

Använda mangold

Använd mangold på ungefär samma sätt som spenat. Den passar i pastasåser, pajer, gratänger och sallader. Ät den färsk eller frys in och använd senare.
Den är en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttiga näringsämnen. Bland annat K-vitamin som motverkar benskörhet, lutein och zeaxanthin som skyddar mot åldersförändringar  ögonen och magnesium som behövs för energi och proteinomsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *