Våga testa!
Även fast en stor del av världens saffran i dag odlas i varmare länder som Iran och Afghanistan är inte alltid klimatet ett problem.
90 procent av den saffran som skördas odlas i Iran, uppe i bergen. Där är det varma torra somrar och kalla torra vintrar. Den blommar på hösten och skördas i oktober-november. Största utmaningen i vårat land är att den blommar så sent att den vid för tidig vinter inte hinner blomma alls. Det är enklare att odla denna i vissa zoner än andra. Det finns några saffransodlare i Sverige, bland annat i Skåne och på Gotland.
Odla saffranskrokus
För att lura klimatet så kan man testa lite olika saker. Du kan odla i växthus eller i kruka i ett uterum. I dessa fall är det fukten som behöver jagas bort. Odlar du på friland så är det superviktigt att jorden är dränerande. Kanske lite grus/sandblandad. Saffranskrokus är lättskött. Den vill ha lite vatten på våren för att sedan vila hela sommaren och förbereda sig, sedan under hösten ska man vattna på så den kommer igång och intensivt levererar blommor under ett par månaders tid.
Det kommer nya blommor varje dag under blomningsperioden. En lök kan alltså ge flera blommor.
Saffranskrokusen är perenn och första gången man planterar så ska man göra det på hösten. Plantera den där du vet att det är sol på hösten. Lyckas man plantera den tidigt i september kan man hinna få en liten skörd första året – annars får man avvakta till nästkommande år. Löken ger sidolökar och större skörd efter att åren går.
När man köper lökar till saffranskrokus så anges en storlek. Ju större storlek på löken, ju fler blommor kan den ge. Den vanligaste storleken när man köper är stl 7/8 och den största storleken är 10.
Här finns Crocus sativus hos oss.
Skörda saffran
Saffran är en krokus och det är blommorna man skördar för att plocka ut pistillerna. Tre smala pistiller i varje blomma. Blomman klipps av när den fortfarande är lite toppig. Den ska inte vara helt utslagen. Man plockar bort de tre smala tunna orangea pistillerna. De ljusgula ståndarna ska inte plockas. Man kan också klippa bort det vita/ljusgula längst ner på pistillerna. Lägg pistillerna på en handduk eller en servett att torka, det går snabbt. Därefter lägg över de torkade pistillerna i en försluten burk och förvara mörkt.

Man behöver vara lätt på handen, för blommorna är väldigt ömtåliga. Det behövs ungefär 100 – 150 blommor för att utvinna ett gram saffran. Den fulla skörden av en lök kommer inte förrän det tredje året.
Saffran är en färskvara där både smaken och doften är mycket starkare och skarpare när den är färsk. Är det äkta saffran så tar det tid innan den släpper ut både färg och arom och den blir guldaktig i vatten. Men har du tillsatser i saffranet så släpper den ifrån sig färg så fort den nuddar vatten och blir mer rödaktig.
Användningsområden för saffran
Förutom att använda saffran som smaksättare vid bak och matlagning så kan man göra saffranshonung eller saffranste. Själva blomman kan man använda för att färga textilier.
Det finns olika sätt att få ut så mycket saffranssmak som möjligt. Bäst är såklart att använda hela pistiller, vilket du har fantastisk möjlighet till när du odlar dit eget saffran.
Du kan mortla pistillerna tillsammans med lite socker när det är dags att använda dem eller lägg pistillerna tillsammans med 2-3 msk vodka, cognac eller rom per gram saffran i en försluten burk i ett dygn.
Våga prova något nytt, att odla saffranskrokus!