Örter

Odla stevia

Odla Stevia

Stevia är på allas läppar. En ört som används som ett naturellt sötningsmedel istället för aspartam.
Plantan växer vilt i Sydamerika och från bladen kan man utvinna stevioglykosider. Ämnen som är upp mot 300 gånger sötare än socker.
Historiskt har stevian används både som skönhetsprodukt och som livsmedel. Den har t ex använts vid tillfälliga problem med trög mage, trötthet och hudproblem. I Sverige har stevia varit godkänt som livsmedelstillsats sedan december 2011.

Stevia är en ört som kräver mycket omvårdnad om du vill hålla den söt.

Självklart är det viktigt att hålla ett öga på den att se till att den får tillräckligt med vatten. Men anledningen till att kontrollera den dagligen är för att hålla bladen riktigt söta. Du får verkligen inte låta den gå i blom!

Plantera den i ett varmt klimat. Gärna i krukor på balkongen eller i ett skyddat soligt läge där du vistas ofta så att du inte glömmer bort den.
Stevia är en perenn, och den kan leva i 4-5 år. Grymt va? Den är precis som olivträdet beroende av ett gott klimat men behöver också vinterdvala. Förvara den frostfritt.

Låt inte Stevia bilda blommor. Så snart den blommar förlorar bladen mycket av sin sötma. Det påverkar inte dess medicinala egenskaper så om du odlar av den anledningen så gör det inget. Men viktigt att veta är ändå att smaken ändras drastiskt.

Lätt växt att odla!
-Ge den fin jord i marken eller i en kruka, vattna den regelbundet, och den kommer att trivas.
-Låt den inte stå i vatten. Om du odlar den i en kruka, låt den rinna av fritt.
-Stevia återupplivar sig effektivt om du snabbt vattnar den om den torkat ut.
-Vattentäckta växter kommer att utveckla mörka blad som dör.
-Skydda Stevia mot frost!

Om du vill baka kalorisnålt så varför inte testa att odla stevia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *