Tomat

Odla tomat

tomatplanta

Välj din sort av tomat efter förutsättning

Om du ska odla tomat i fönstret så är en dvärgbusktomat att föredra. Den funkar också på balkongen där du också kan välja en ampeltomat. Efter en varm husvägg kan du odla en större busktomat eller välj en tidig sort som hinner utvecklas. I växthus kan du välja i stort vilken sort du vill.

PluggboxFörså tomater

Så dina tomatplantor i tid. Mars- april är perfekt för att stoppa ner dina tomatfrön i småkrukor eller pluggboxar inomhus.
Fyll krukan till hälften med planteringsjord och toppa sedan upp den med såjord.
Plantera två frön i varje kruka på ett djup på ca 0,5 cm. Gror båda fröna så tar du bort den svagare plantan. Vattna och se till att din tomatodling får rikligt med ljus. Vi på allafröer.se säljer ledlampor perfekta för försådden. Temperaturen bör ligga på ca 20 grader.

Plantera om din tomatplanta

När din planta har fått ett eller ett par bladpar är det dags att plantera om dem i större krukor ca 7 cm.

Efter ungefär en månad har tomatplantan vuxit och det är dags att plantera om den igen. Välj krukor som är dubbelt så stora som du började med och plantera dem djupt, det nedersta bladet ska nå precis ovan jorden. Glöm inte att ge din tomat stöd så den inte knäcks när den växer sig högre.

Flytta ut din tomatplanta

Har du ett växthus kan du flytta ut din plantor ungefär i maj om inte så i början av juni när nätterna har blivit lite ljumna. Vänj din tomat med klimatet utomhus genom att börja med att ställa ut den någon timme per dag. Öka på tiden efterhand. Se till att plantera dina tomater med avstånd till varandra. Tomatplantor blir ofta stora så ge dem plats att växa på. Det står ofta på fröpåsen vilket avstånd de bör ha. Ska du odla din tomat i kruka så välj en stor kruka på minst 10l.

Ta hand om din tomatplanta

Vattna regelbudet och håll jorden fuktig. Jorden ska varken vara torr eller genomblöt.
Tillsätt näring ett par gånger under säsongen. Ta bort så kallade tjuvskott som växer ut i bladvecken för att undvika att dessa tar kraft från plantan. Blad som skymmer tomaterna kan tas bort så att solen kommer åt. Kom ihåg att ge din planta stöd även när du har planterat ut den. Låter du din tomat växa i växthus så se till att vädra för att undvika bladmögel och svampsjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *