Odlingszoner i Sverige

Sverige är indelat i 8 odlingszoner. I Växtzon 1 hittar vi i de klimatmässigt mildaste delarna av Sverige och i växtzon 8 i de kargaste och kyligaste delarna.
Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den vara. Det är inte alltid som de högsta zonerna återfinns i norra Sverige. Höjd och närheten till vatten kan påverka zonindelningen. Exempelvis utjämnar närheten till vatten temperaraturen vilket leder till ett jämnare klimat och därför kan man odla växter med en lägre härdighetsgrad. Bor man på hög höjd så förkortas växtperioden och kan därför behöva odla växter med högre härdighet.

Vi bor utanför Västerås i odlingszon 2. Bara någon mil norr och söder om oss är det zon 3. Vår närhet till mälaren gör klimatet mildare. Detta gör att området vi bor i skiljer sig mot regionen i stort. Längs vår vägg i söderläge där det oftast är vindstilla där skulle vi till och med våga plantera växter anpassade för zon 1.

För över 100 år sedan publicerade Sveriges Pomologiska Förening zonkartan som visar Svenska odlingszoner. Kartan hittas idag på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida. Även om du bor i en viss zon så finns det saker du kan påverka för att gynna ditt odlingsklimat.
Skapa lä.

Plantera växter som ger vindskydd på din tomt eller runt dina odlingar. Du kan täcka marken runt växterna under vintern med löv eller ris för att isolera. Det kan vara en god idé att höja upp odlingsbäddarna. Särskillt om du har en tung lerig jord. Sen behöver man inte lita blint på zonkartan, våga experimentera! Prova att så och odla växter även om de inte är rekommenderade för din zon.

Här hittar du zonkartan hos svensk trädgård

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings