Plantera fruktträd

Frukt från ett eget fruktträd är det bästa som finns. Plantera ett eget fruktträd och plocka solmogen färsk frukt i många år framåt.

När ska jag plantera mitt fruktträd?

Krukodlade träd kan planteras när som helst bara marken inte är frusen.
Våren eller hösten är perfekt för att plantera frukträd.
Trädet vilar under vintern men så fort det har blivit ett par grader i jorden så växer rötterna. Så om du planterat ditt träd sent på året så kommer det att rota sig först på våren.

Växtplats för mitt fruktträd?

Fruktträd trivs soligt och ljust. Placera även trädet någorlunda vindskyddat.
För att lyckas med ditt fruktträd och få mycket frukt så är det viktigt att även tänka på att pollinerande insekter ska trivas där du planterar ditt träd. Välj även en plats för ditt träd som du kan se ifrån ditt fönster eller din altan så att du kan njuta av ditt träd när det blommar under våren eller när frukterna pryder trädet.

Plantera fruktträd

  1. Börja med att ställa krukan i vatten någon timma före planteringen så att rötterna får dra åt sig ordentligt med vatten.
    Gräv en grop som är minst 3-4 gånger bredare än krukan som trädet står i. Djupet på gropen ska vara något djupare än krukan. Träd planteras så att rothalsen inte hamnar under marknivån för att undvika bakterier och svampangrepp.
    Anledningen till att gropen ska vara bred är att man bryter omgivande jordmån så att rötterna lättare kan bre ut sig.
  2. Bottna med mineraljord gärna uppblandad med lite lera för att få en stadig grund och undvika att marken sjunker ihop med tiden och trädet hamnar i en grop där vatten kan samlas.
  3. Ta bort krukan och kontrollera rötterna. Ligger de som en kaka i botten klipper du dem med en vass sekatör. Detta gör att rötterna förgrenar sig i stället för att växa i en så kallad rotsnurr.
  4. Ställ ner fruktträdet i gropen och se till att rothalsen kommer att hamna ovan jord när trädet är planterat. Fyll på med den befintliga jorden blandat med planteringsjord.. Den innehåller vattenhållande lera och långtidsnäring. Marknivån ska hamna något högre än trädet stått i krukan. För djup plantering hämmar trädets tillväxt som stannar av. För grund plantering torkar ut rothalsen och det översta rotsystemet.
  5. Vattna nu rejält. Jorden kommer nu att sjunka ihop. Fyll på med mer jord så att marknivån blir rätt.
  6. Stötta upp med käppar ca 10 cm från trädet. Bind med ett tjockt plastband precis under kronan. Stödet ska stå kvar max 2 år.
  7. Sätt även upp någon form av stammskydd för att skydda ditt träd mot harar och rådjur. Kontrollera så att inte stammskyddet klämmer åt trädet.

Vattna dina fruktträd

Nyplanterade träd behöver mycket omsorg de första åren.
För att nyplanterade träd inte ska torska bort och dö så behöver du vattna ditt träd minst en gång i veckan under hela första sommaren. Även ett kraftigt regnfall är för lite för ett nyetablerat träd. Vattnet tränger oftast inte ner tillräckligt för att det ska räcka till trädet. Så vattna ordentligt en gång per vecka.

Etableringsbeskärning

Etableringsbeskärning är viktigt för att trädet inte ska bli glest och spretigt. Rotsystemet är vid nyplantering i underläge mot kronan.  Etableringsbeskärningen ger rotsystemet en chans att komma ifatt. Ditt fruktträd får bättre förutsättningar för att transportera tillräckligt med vatten och näring till knopparna.

Börja etableringsbeskärningen genom att klippa bort eventuella konkurrensskott eller dubbelgrenar. Korta in årsskotten så att kronan bildar en smal pyramid. Lämna ca 60% av toppskottet och 40% av sidoskottet. Tillväxten kommer att ske i den yttersta knoppens riktning. Du kan alltså styra åt vilket håll den nya grenen kommer växa.

För att få ett fint beskuret träd så behöver du följa trädets utveckling. Ta bort grenar som växer inåt eller skaver på andra grenar. Konkurrensskott klipps bort.

Vad betyder E-planta?

Märkningen ”E-planta” garanterar att fruktträden är fria från plantburna sjukdomar ,främst virus. Detta kommer att ge dig ett friskt, starkt träd som är motståndskraftigt mot frukträdskräfta.

 

Manage cookie settings