Sök
Stäng denna sökruta.

Plantera tulpaner

Vetenskapligt namn (Latin): Tulipa
Familj: Liljeväxter (Liliaceae)

Populära tulpan

Tulpanen är en  av våra mest populära blommor. Det finns ca 6000 olika tulpansorter varav vi i Sverige odlar ungefär 400. Ca 80-90% av alla tulpaner som säljs i Sverige är odlade här. Det är någonstans runt 160 miljoner tulpaner. Tulpanens dag infaller 15 januari.

Tulpanlökar planteras på hösten. September och fram till marken fryser är perioden som gäller. Ju längre upp i vårt land du bor desto tidigare är det dags att stoppa ner dina tulpanlökar. Tulpaner blommar från tidig till sen vår. Välj sorter med olika blomningstid så förlänger du din säsong med blommande vackra tulpaner. Tulpaner är ganska tåliga för köld även om kyla kan försena blomningen.

Tulpanens blommor är vanligtvis skålformade med tre kronblad och tre foderblad. Det finns en tulpan för varje smak. Från små sorter till höga sorter och i en mängd olika färger. Tulpanens blommor kan vara enkla eller dubbla och variera i form från enkla koppar, skålar och bägare till mer komplexa former.
Blanda gärna långa och korta tulpaner, sena och tidiga och tulpaner med just dina färger. Då får du en tulpanodling som blommar länge och förgyller din trädgård med sina vackra fäger.

Är tulpaner ettåriga eller fleråriga?

Tulpaner är tekniskt sett en perenn. Men århundraden av hybridisering har gjort att tulpanlökens förmåga att komma tillbaka år efter år har försvagats. Många hanterar därför sina tulpaner som ettåriga och planterar nya tulpanlökar varje år.
Men det finns tulpansorter som är fleråriga och producerar nya lökar. För det är de nya lökarna som blommar nästa år.

När ska man plantera tulpanlökar

Tulpanlökar planteras på hösten för blomning på våren. Försök få ner lökarna i jorden ca 6-8 veckor innan tjälen kommer så att tulpanlökarna får tid att etablera sig innan vintern.

Välj och förbered en planteringsplats

Tulpaner trivs bäst med full eller eftermiddagssol. Bor du söderut så välj en plats med lite skugga eller morgonsol då tulpaner inte trivs där det blir riktigt varmt.
Jorden ska vara väldränerad och PH halten neutral till sur (6,0 till 7,0). Jorden får gärna vara lite sandig. Har du valt en hög tulpansort så se till att skydda den från starka vindar. Avståndet mellan lökarna bör vara 10-15cm så räkna på hur stor yta du behöver för dina lökar.

Plantera tulpaner

Lökarna ska planteras ganska djupt. Ca tre gånger höjden på löken är ett bra riktmärke. Gräv ett hål djupare än så för att luckra upp jorden lite så den dränerar bättre. Löken sätter du ner i hålet med den spetsiga änden uppåt. Täck med jord och tryck till. Tillför gärna lite benmjöl så klarar lökarna bättre vintern. Vattna lökarna direkt efter plantering för att väcka dem.
Har du sork eller möss som äter upp dina lökar så kan du lägga taggiga löv i planteringshålet så som järnek. Kattsand eller krossat grus kan också avskräcka gnagarna.

Ta hand om dina tulpaner

Tulpaner vill inte stå i vatten så om det regnar så vattna inte. Men om det är torrt så vattna lökarna fram till tjälen kommit.
På sommaren vattnar du bara om det är torka. Blöt jord kan leda till svamp och att dina tulpanlökar ruttnar. Är jorden blöt så se till att tillföra ett dränerande material.
Blodmjöl kan hjälpa till för att få tulpanen att bilda nya lökar och ger extra kraft inför blomningen.
När tulpanblomman vissnat tar du bort den men låt löven vara kvar. Anledningen till att du vill ta bort den vissnade blomman fort är för att undvika att den bildar frökapslar vilket dränerar näringen från löken. När lövbladet blivit gula och dött så har näringen gått tillbaka ner i löken och du kan ta bort bladen.

PS. Röda tulpaner symboliserar en kärleksförklaring

 

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings