Sök
Stäng denna sökruta.

Så lavendel

Lavendel

Lavendel är en fin blå-lila blomma som doftar otroligt härligt och som blir allt vanligare i trädgården. Blomman är väldigt populär hos fjärilar, bin och humlor som gärna hjälper till med pollinering. Lite längre ner nämns det vilka fantastiska olika användningsområden som lavendeln har. Hitta de rätta anpassningarna för lavendeln, så kommer den att växa upp fin med en fantastisk doft.

Växtzoner

Ofta brukar man prata om växtzoner för olika växter och blommor. Olika växter och blommor trivs i olika växtzoner. Lavendel trivs bäst upp till växtzon 5. Det rekommenderas att plantera lavendel i en pallkrage, kruka eller förhöjd rabatt om du bor norr över växtzon 3.

Så lavendel från frö

Att så lavendel är inte alltid lätt. Ska du så lavendel med fröer är det att föredra en kruka, rabatt eller trädgårdsland. Lavendel gillar en mager plats som är dränerad och solig. När det är dags att så fröerna är det viktigt att jorden är fuktig. Det rekommenderas att 1 frö har ungefär 25cm omkring sig.

Förodla lavendel

En annan teknik man kan använda sig utav, är att förodla lavendel. Så dina fröer glest i en fuktat såjord. Ställ sedan krukan i ett kylskåp i 3–6 veckor. Ta ut sedan ut krukan ur kylskåpet. När fröna har börjat gro, ställ då krukan på en sval och solig plats. Det här gör att lavendeln är redo att planteras ut efter frosten har försvunnit.

Vilken typ ska du ha?

Beroende på om du vill ha lavendel för att det ska se snyggt ut eller om du vill ha lavendel för att du vill lukta gott, så finns det olika typer. Om du vill att det ska dofta gott, skaffa dig då en lavendel som slår ut med lila blommor. Om du i stället vill ha lavendel som prydnad i till exempel en häck rekommenderas en lavendel som blommar med blå blommor.

För att lyckas

För att lyckas med lavendel, är det viktigt att lavendeln trivs på stället du sår den. Ha en bra såjord, så på en solig, dränerad men ändå fuktig plats, se till att fröna har tillräckligt med avstånd från varandra. Din trädgård kan ha olika växtzoner, se till att stället du sår på är i rätt växtzon för lavendel.

Användningsområden för lavendel

För lavendel finns det många olika användningsområden. Inom parfymindustrin använder man mycket lavendel. Att torka lavendel är också ett bra alternativ. Ta in lavendeln när den blommat klart och torka den, lägg sedan allt det torkade i en liten påse som sen kommer lukta gott. I länder utomlands använder man lavendel för att krydda kött. De använder även lavendel som en krydda till andra saker också som t.ex. kakor. Lavendel används ofta som en läkemedelsväxt. Blomman anses vara både lugnande och kramplindrande. Många är ett fan av att ha lavendel-smak på sitt te. Prova!

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest
Manage cookie settings