Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är microgreens

Microgreens eller mikroblad är unga plantor av ätbara grönsaker och örter. Till skillnad från större örter och grönsaker som tar veckor eller månader att växa, kan microgreens skördas och ätas en vecka till 10 dagar efter att hjärtbladen har utvecklats.

De ska inte förväxlas med groddar. Groddar gror i vatten, inte jord, i en eller två dagar för att producera underutvecklade löv. Microgreens växer i jord och solljus och tar minst en vecka att producera löv. Microgreens börjar sitt liv som groddar.
Smörgåskrasse är ett mikroblad som de flesta känner till.

Microgreens var ursprungligen begränsade till snygga mattallrikar på fina restauranger men har blivit allt vanligare att odla hemma. Du kan använda dem i en sallad, på en smörgås eller varför inte toppa en köttbit med dem så du får den där fina tallriken som du tidigare hittade på restaurangen.

Fördelar med microgreens

Microgreens har en mer intensiv smak än större grönsaker och örter.
I en studie från 2012 visade sig microgreens innehålla i genomsnitt mellan 4-6 gånger mer näringsämnen än sina mogna motsvarigheter. Microgreens av rödkål hade höga koncentrationer av c vitamin och koriander hade mycket hög koncentration av av karotenoider en typ av antioxidanter.
De är fyllda av vitaminer och antioxidanter.

Odla Microgreens

Du kan odla microgreens både inne och ute. T ex på fönsterbrädan inomhus eller i ett växthus eller på den inglasade altanen utomhus. Allt du behöver är ljus, en behållare, jord och vatten.
Ja sen behöver du ju också frön att plantera. Hos oss på Allafröer.se kan du hitta frösorter för att komma igång med din odling

En del frösorter kan kräva förblötning i vatten innan plantering.
Se till att läsa på produktsidan för information.
Microgreens som grönkål och ärter har lite större frön, medan ruccola, basilika och senap är medelstora frön. Örter som oregano, timjan, mynta, dragon och salvia har alla små frön.

Odla Microgreens utomhus

När du har köpt och fått hem dina fröer så är det dags att plantera.
Om du odlar microgreens i en trädgård utomhus se till att luckra upp jorden och jämna sen till den med en kratta. Placera fröna i jorden och tryck försiktigt ner dem i jorden med händerna. Täck med cirka 5mm jord. Spraya jorden med en sprayflaska så att den är fuktig. Inte för blöt men heller inte för torr.

Odla Microgreens inomhus

Microgreens går utmärkt att odla t ex på fönsterbänken inomhus. Fyll en liten odlingsbricka med några centimeter jord. Gör på samma sätt som när du sår utomhus, placera ut fröna och tryck försiktigt ner dem i jorden. Täck dem med ca 0,5cm jord och vattna med hjälp av en sprayflaska för att inte skölja ner fröna för djupt i jorden.

Du kan placera plastfolie över dina frön för att främja groning. Se till att din odling står så de får gott om ljus. T ex i ett fönster.

Se till att håll jorden fuktig men undvik övervattning.

Dags att skörda

Dina microgreens är klara för att skördas efter ca 9-12 dagar beroende på sort. Det är dags när de riktiga bladen börjar gro.
Klipp av grödorna ovanför jorden. Det är inte så gott med jord i maten.
Microgreens ger bara en skörd så när du har skördat så startar du om med en ny odling. För att hela tiden ha microgreens så starta små odlingar med någon dags mellanrum.

Dela denna artikel:

Facebook
Pinterest
X
Pinterest